accesează site-ul CityID

Iași, capitala 
REFUGIULUI

În timpul Primului Război Mondial 

CityID Centenar Map

Pentru o mai bună vizualizare a site-ului, vă recomandăm să folosiți desktop-ul.

IAȘI CAPITALĂ A REFUGIULUIAdoptă un nou mod de a-ți petrece timpul liber în orașul tău!
SUNTEM SIGURI CĂ NU VEȚI REGRETA!

Se împlinesc 100 de ani de la experiența istorică a Iașului – capitală de război. Sub semnul acestui Centenar, vă invităm la un tur istoric al orașului nostru care va încerca să-i reconstituie atmosfera, drumurile, casele, precum și legăturile tensionate și disperate dintre actorii principali ai României și Europei acelor vremi. Toate acestea vă vor înfățișa un Iași necunoscut în drama acelor ani, insolit în cosmopolitismul său și impresionant în eroismul modest. Prin acest tur-eveniment, CityID dorește să contribuie în felul său la efortul comunitar și să comemoreze astfel cei doi ani ai sacrificiului care a stat la fundamentul României unite și moderne.

Din Copou și până la Banca Națională, veți străbate străzile acestei curajoase capitale alături de Regina Maria și Regele Ferdinand, de Generalul Berthelot și contele de Saint-Aulaire, de Ionel C. Brătianu și Nicolae Iorga, alături de George Enescu și Cella Delavrancea, de doctorul Clunet și sora Pucci.

2 Decembrie 2018, Ora: 13:00 | Durată tur: 5 Ore | Punct de plecare: Statuie Super Copou | Preț: 80 RON

REZERVĂ ACUM!

Map of Iasi

Senatul României


Palatul Universității

Casa Berthelot


Villa Bogdan

Statul Major


Spitalul Militar

Palatul Reginei


Palatul Cantacuzino-Pașcanu

Reședința Regelui Ferdinand


Palatul Unirii

Parlamentul României


Teatrul Național

Spitalul Francez


Institutul Notre Dame de Sion

Piața Continental


Piața 14 Decembrie 1989

Misiunea Franceză


Palatul Albert Ghyka

Statuia României Mari


Institutul de Medicină

Banca Națională a României

Universitatea Alexandru Ioan Cuza

Construită între anii 1893 - 1897

Este unul dintre cele mai frumoase palate universitare din lume, cu o sală somptuoasă unde, în timpul Primului Război Mondial, aveau loc ședințele Senatului Parlamentului. Aici s-au adoptat două dintre cele mai importante legi ale vremii: legea agrară și legea votului universal.

Casa General Berthelot

Construită în anul 1899

În anul 1916, pe actuala stradă Gen. Berthelot se afla casa Generalului Mathias Berthelot, numit şi Tataia Bertălău, casă în care acesta a locuit doi ani. Această casă aparţinea de fapt rectorului Universităţii, Gheorghe Bădărău, şi a fost aleasă de general pentru că posedă un detaliu unic care i s-a părut de o ironie foarte subtilă : o sculptură care îl reprezintă pe Icar, fiul lui Dedal, exact ca în legenda antică, cu aripile larg desfăşurate, dar cu o mică diferenţă totuşi : Icar este modern – poartă mustaţă şi are pieptănătura unui bărbat din secolul al XIX-lea.

Spitalul Militar

Construit în anul 1830

Înainte de a deveni spital militar, aici se afla liceul militar, unde a studiat, pe timpul Războiului însuşi mezinul Regelui Ferdinand şi al Reginei Maria – Prinţul Nicolae. Acest liceu l-a avut, de asemenea, drept elev şi pe Henri Coandă, mare personalitate a lumii aviaţiei. În timpul Primului Război Mondial, aici era instalat Statul Major condus de Generalul Constantin Prezan. Era creierul tuturor operaţiunilor militare, inclusiv al celor de la Oituz, Mărăşti şi Mărăşeşti.

Palatul Cantacuzino-Pașcanu

Construit în anul 1840

Acest palat a aparţinut familiei Cantacuzino-Paşcanu, o familie bogată care avea un domeniu întreg în această parte de oraş. A devenit foarte important în timpul Primului Război Mondial pentru simplul motiv că, pentru întreaga perioadă de doi ani pe care o petrece la Iaşi, Regina Maria alege să se instaleze aici împreună cu familia sa. În istoria noastră, aceste case, supranumite şi Palatul Reginei, au devenit simbolul rezistenţei României în timpul celor doi ani de război şi de refugiu, ani extrem de dificili pentru ţară şi pentru Iaşi, în timpul cărora Regina s-a dovedit a fi o eroină. După război, palatul a fost destinat de către Regină să adăpostească mai întâi orfani, apoi o şcoală de fete şi, în cele din urmă, astăzi, activităţile extraşcolare ale copiilor.

Palatul Unirii

Construit între anii 1800 - 1806

În vreme ce Regina Maria locuia în actualul Palat al Copiilor, Regele Ferdinand a locuit în Palatul lui Al. I. Cuza, actualul Muzeu al Unirii. Erau case care aparţinuseră unui alt frate Cantacuzino-Paşcanu, Dumitrache. Aici, în 1859, toţi unioniştii se reuneau pentru a discuta despre Mica Unire, aceea dintre Moldova şi Muntenia, motiv pentru care acest loc este cunoscut şi sub numele de « ultima reşedinţă ieşeană a lui Al.I.Cuza » . Al doilea moment istoric în care aceste case devin palat regal este cel în care Regele Ferdinand, la rândul său, alege să-şi stabilească aici reşedinţa pe timpul refugiului.

Teatrul Național

Construit în anul 1894

Înființat în anul 1840 pe dealurile Copoului și reconstruit pe locația actuală între anii 1894 și 1896, Teatrul Naţional a devenit sediul Parlamentului în timpul Primului Război Mondial. Aici, dimineața, Parlamentul își ținea ședințele, după prânz se făceau repetițiile pentru spectacolele care se țineau seara.

Institutul Notre Dame de Sion

Construit în anul 1900

Toate marile licee ale oraşului au devenit spitale : liceul de fete Oltea Doamna – spital pentru bolnavii cu probleme de ochi, Liceul C. Negruzzi – spital al Crucii Roşii, pensionul măicuţelor ordinului Notre Dame de Sion, actualul Colegiu de Artă – spital rus şi apoi francez, Liceul Naţional – sediul Crucii Roşii.

Piața Continental

Piața Fântânilor

În mijlocul acestei pieţe exista odinioară o fântână cu lei, apoi cu un delfin în centru. După terminarea Primului Război Mondial, fântâna a fost înlocuită de statuia primarului Gheorghe Mârzescu.

Palatul Albert Ghica

Casa Albert Ghyka - Kefal

În această casă a lui Albert Ghica, supranumit Rege al Albaniei, şi-a avut sediul primul Conservator din România şi, apoi, graţie generozităţii proprietarului său, Legaţia Franceză.

Monumentul Unirii

Inaugurat în anul 1927

Instalat iniţial la baza dealului Copoului, în faţa Bibliotecii Fundaţiunii Ferdinand, Monumentul Unirii, aparţinând sculptoriţei şi elevei lui Auguste Rodin, Olga Sturza, este format din cinci piese : Patria-Mamă în centru şi trei piese care o înconjoară – Transilvania, Bucovina şi Basarabia. Aceste patru piese din marmură albă reprezintă femeile familiei regale – Regina Maria în rolul mamei românilor şi, în jurul ei, cele trei fiice ale sale – Elizabeta, Mărioara şi Ileana. Românii de pretutindeni rămaşi în afara hotarelor, ultima piesă din ansamblu, este întruchipată de Prinţul Mircea, îngenuncheat într-o rugăciune, cea a copilului de patru ani pe care Regina l-a pierdut cu o lună înainte de părăsirea Bucureştiului înspre refugiul de la Iaşi.

Banca Națională a României

Construită în anul 1881

Această construcţie poartă înscrisă în zidurile sale o poveste tristă pentru români, aceea a Tezaurului Naţional care a plecat de aici la Moscova, fără a se mai fi întors niciodată în patrie cu adevărat şi în întregime.

CityID
Narcisse

Formular de înregistrare

Lăsați-ne detaliile dumneavoastră și noi vă vom contacta pentru a vă confirma participarea.